با ماشین دیگری تصادف کرده و بعد فرار می کند و نمی داند آیا راننده آن مرده است یا خیر؟
 

با ماشین دیگری تصادف کرده و بعد فرار می کند و نمی داند آیا راننده آن مرده است یا خیر؟

الحمدلله،

اگر دوست شما در واژگون شدن ماشین کسی نقش داشته باشد، در آنصورت بایستی خسارت ضررهای مالی و جانی وارد شده را بپردازد :

1- اگر کسی بر اثر این صانحه مرده باشد، بایستی دیه او را بدهد، علاوه بر آن باید کفاره هم بدهد که عبارتست از : روزه گرفتن دو ماه متوالی .

2- اگر کسی نمرده باشد ولی اعضای بدن قطع یا تلف شده باشند، باید دیه اعضاء بدهد.

3- خسارت وارد شده بر ماشین مضروب را بپردازد.

و از آنجائیکه دوست شما بعد از تصادف توقف نکرده و از مکان حادثه گریخته است بدون آنکه بداند آیا راننده مضروب مرده است یا خیر، و بدون آنکه خسارت وارده را متحمل شود، او مرتکب اشتباه مبرهنی شده است، بایستی به درگاه خداوند متعال توبه کند و از آنچه مرتکب شده نادم شود. و اکنون بایستی به این مسأله پی ببرد که چه خسارتهایی وارد ساخته است؟ و می تواند با یادآوری روز و تاریخ حادثه و منطقه ای که تصادف کرده و یا مراجعه به مسئولین راهنمائی و رانندگی به حقیقت پی ببرد، بعد از آن اگر روشن شد که راننده مضروب مرده یا عضوی از بدنش تلف شده می بایست دیه آنرا بپردازد، و اگر مرده بود کفاره هم بدهد، و خسارت ماشین را هم متحمل شود.

یادآوری می کنیم که : قبل از آنکه روز آخرت فرا رسد و حق و حقوق مردم را بگیرند، باید حق الناس را در همین دنیا اداء نمود و یا از صاحب حق حلالیت خواست، پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرمایند : «مَنْ کَانَتْ لَهُ مَظْلَمَةٌ لأَخِیهِ مِنْ عِرْضِهِ أَوْ شَیْءٍ فَلْیَتَحَلَّلْهُ مِنْهُ الْیَوْمَ قَبْلَ أَنْ لا یَکُونَ دِینَارٌ وَلا دِرْهَمٌ، إِنْ کَانَ لَهُ عَمَلٌ صَالِحٌ أُخِذَ مِنْهُ بِقَدْرِ مَظْلَمَتِهِ، وَإِنْ لَمْ تَکُنْ لَهُ حَسَنَاتٌ أُخِذَ مِنْ سَیِّئَاتِ صَاحِبِهِ فَحُمِلَ عَلَیْهِ» بخاری (2449).

یعنی : «هر کس ظلمی به برادرش نموده باشد، خواه به آبروی او لطمه زده و یا حق دیگری از او پایمال کرده است، همین امروز (در دنیا) از او طلب بخشش کند قبل از اینکه روزی (قیامت) فرا رسد که در آن، درهم و دیناری، وجود ندارد. زیرا اگر اعمال نیکی داشته باشد، (در آنروز) به اندازه ظلمی که نموده است، از آنها کسر میگردد. و اگر اعمال نیکی نداشته باشد، گناهان مظلوم را به دوش او (ظالم) می گذارند».

منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).

 

والله اعلم

وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

 

IslamPP.Com