::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید
 

نمايش فتاوى

 

فتاوى -->> -->>  فتواى انتخاب شده

اگر کسی چند نماز قضا داشته باشد ابتدا کدام نماز را بخواند؟و حکم قضای نماز های فوت شده
شماره فتوى 4004

تعداد بازديد 6024

فرستادن به دوست 

 چاپ كردن

تاريخ اضافه 2010-01-24

 

اگر کسی چند نماز قضا داشته باشد مثلا صبح ومغرب یا نمازی که دیروز قضا شده بانمازی که امروز قضا شده کدام را باید اول  بخواند آیه میتواند اول نماز امروز را قضا کند بعد دیروز یا اول مغرب را وبعد صبح؟


الحمدلله،

قضای نماز برای کسی که از او فوت شده باشد حالات مختلفی دارد:

1- در حالت خواب باشد و یا فراموش کند که وقت نماز است تا اینکه وقت نمازش فوت شود، در اینصورت گناهی بر گردن او نیست ولی بمحض اینکه بیدار شود و یا بیادش آید بایست قضاء نماز را بجای آورد چه بعد از نماز فرضیه بعدی باشد و یا چه قبل از آن، و چه اوقات نهی باشد (مانند قبل از طلوع و غروب افتاب) و یا نباشد. پیامبر صلی الله علیه و سلم فرموده است: " من نسی صلاة أو نام عنها فکفارتها أن یصلیها إذا ذکرها" (صحیح مسلم : 684- 315/477/1)

«هر کس نمازی را فراموش کند یا به خواب برود و نمازش را نخواند، کفاره آن این است که هرگاه به یادش آمد آن را بخواند».

2- حالت دیگر اینست که نمازش را چه بصورت عمد و چه از روی کسالت ترک کند، تا اینکه وقتش بگذرد، که این خود از گناهان کبیره بشمار میرود و حتی برخی علما چنین شخصی را کافر میدانند و اظهار داشته اند که کسی حتی اگر یک نماز را عمدی یا از ری کسالت یا به هر دلیلی (به جز فراموشی یا خواب) کافر گشته است. زیرا پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرماید:

 " إن بین الرجل وبین الشرک والکفر ترک الصلاة " (روایت مسلم)، یعنی: " بدرستیکه بین یک شخص و شرک و کفر، ترک کردن نماز هست.

بنابراین لازمست شخص توبه نماید.به فتوای شماره (630) مراجعه کنید.

اما در مورد قضای نمازی که فوت شده است؛ چون نماز وقت مشخصی دارد بر خلاف سایر عبادات قضا ندارد و مادامیکه شخص (عمدا یا از روی کسالت یا بهانه ای دیگر بجز فراموشی یا خواب) نمازش را نخواند، لازم نیست نمازش را قضا کند زیرا هیچ سودی برایش ندارد.

نماز خواندن سر وقت فرض هست و نباید به هیچ وجه آنرا از سر وقتش گذراند زیرا از گناهان کبیره هست، حتی اگر کسی مریض باشد و نتواند حرکت کند باید تا آنجاییکه میتواند حرکات نماز را انجام دهد حتی اگر با حرکات پلکان چشمش باشد، خداوند متعال میفرماید: "إنَّ الصلاة کانت علی المؤمنین کتاباً موقوتا" (النساء : 103)، یعنی: "همانا که نماز برای أهل إیمان حکمی واجب و لازم است". 

البته برخی علما می گویند بعد از توبه می تواند نمازهایش را قضا نماید.(و اگر کسی می خواهد جانب احتیاط را پیش گیرد ما به وی توصیه می کنیم نمازش را قضا کند مگر اینکه مدت زمان زیادی نماز نخوانده باشد و قضای آنها بسیار سخت و ناممکن باشد مانند قضای یک یا چند سال در عوض در این حالت باید نمازهای سنت زیادی بخواند)

 

بنابراین شما باید توبه صادقانه کنید، و نمازها را سر وقت بخوانید، و سعی کنید نمازهای سنت را ترک نکنید و یا نمازهای سنت بیشتری بخوانید.

 

والله اعلم

وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com