::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید
 

نمايش فتاوى

 

فتاوى -->> -->>  فتواى انتخاب شده

نشانه های پاکی زنان از حیض چیست؟ و حکم خونی که بعد از پاکی می آید چیست؟
شماره فتوى 4469

تعداد بازديد 6332

فرستادن به دوست 

 چاپ كردن

تاريخ اضافه 2010-04-16

 

یک زن اگرنداند که کی ازحیض پاک می شود مثلا گاهی در روز 12 پاک است گاهی روز 13 و گاهی روز 14 و بعضی وقتها بعد از غسل دوباره خون می بیند تکلیف چیست؟


الحمدلله،

زنان باید مدت حیض طبیعی خود را بدانند که معمولا مدت قاعدگی آنها چند روز است؟ بعد از آن باید نشانه های پاکی را دانست:

شیخ صالح فوزان در مورد نشانه های پاکی زنان چنین می نویسد:

" این امر با قطع شدن خون شناخته می‌شود؛ قطع خون هم دو نشانه دارد:

نشانه اول: خروج مایع سفید رنگ به دنبال قطع شدن خون که شبیه به آب آلوده به گچ (و یا سفیدة تخم مرغ) است، و گاهی اوقات رنگش سفید نیست؛ و گاهی اوقات هم به اختلاف احوال زنان رنگش تغییر پیدا می‌کند.

نشانه دوم: خشک بودن، به این صورت که زن تکه پارچه و یا مقداری پنبه را در فرج خود می‌کند و سپس آن را بیرون می‌آورد و نگاه می‌کند که پارچه خشک بوده و چیزی روی آن نیست. و آلوده به خون و مایع زرد رنگ و یا کدر نیست.

 

زرد رنگ: چیزی شبیه به چرک زخم که بالای آن به رنگ زرد است؛ و کدر چیزی شبیه به رنگ آب گل آلود. هرگاه مایعی‌ای به رنگ زرد و یا کدر در دوره عادت ماهانه از زن خارج شد؛ آن دو را خون قاعدگی به حساب می‌آورد و همه آن احکامی که در مورد زن حائض گفته شد، در مورد چنین زنی نیز صادق است.

 ولی اگر مایعی زرد رنگ و یا کدری در غیر از دوره قاعدگی از فرج زنی خارج شد؛ آنها چیزی به عنوان حیض به حساب نمی‌آیند. و زن باید خودش را پاک بداند. به دلیل حدیث ام عطیه رضی الله عنها که گفته‌اند: «ما مایع زرد رنگ و کدر را پس از پاک شدن از عادت ماهانه چیزی به حساب نمی‌آوریم». این حدیث را ابوداود به این شکل روایت کرده است و در روایت امام بخاری لفظ «پس از پاک شدن» نیامده است و مفهوم مخالف این حدیث آن است که رنگ زرد و کدر قبل از پاک شدن از عادت ماهانه، خون حیض به حساب می‌آید، و زن حائض است و همان احکام حائض را دارد."( کتاب: تنبیهات علی أحکام تختص بالمؤمنات)

حال با توجه به این نشانه ها،زن می تواند وقت پاک شدن خود را تشخیص دهد و اگر پس از مدت معمول عادت ماهیانه اثری از خون مشاهده نکرد، در اینصورت زن باید غسل کند و نمازهایش را ادا نماید ولو اینکه بعد از چند روزی از فرج او خون خارج شود و آن خون حکم خون قاعدگی را نخواهد داشت. چون احتمالا طبق فرموده رسول الله صلی الله علیه وسلم: «إن ذلک دم عرق» آن خون، خونیست که در نتیجه قطع رگ جریان یافته است.

و این دال بر آنست که خون ناشی از پاره شدن رگ ، حیض بشمار نمی رود و منجر به آنچه که حیض موجب تحریم آن است نمی شود. لذا در چنین حالتی نماز و روزه رمضان واجب می باشد.

شیخ محمد صالح ابن عثیمین در مورد، حکم زنی که عادتش شش روز بوده و چند روزی بر آن اضافه شده است، چنین می گوید: " در صورتی که عادت این زن شش روز بوده باشد و سپس این مدت نه یا ده روز بطول انجامد آن زن تا زمانی که پاک نشده باشد نباید نماز بخواند، به این دلیل که رسول الله -صلی الله علیه وسلم- مدت معینی را برای حیض تعیین نفرموده است، خداوند می فرماید: ﴿وَیَسْأَلونَکَ عَنِ الْمَحِیضِ قُلْ هُوَ أَذیً﴾ (البقرة: 222) و درباره حیض از تو می پرسند، بگو حیض پلیدی است.

 

پس تا زمانی که خون باقیست زن بر همان حال خود باقی می ماند تا اینکه پاک شود و غسل کرده و سپس نماز بخواند، و چنانچه در ماه بعد عادتی کمتر از ماه قبل به وی دست دهد بمجرد پاک شدن غسل می نماید گرچه از مدت ما قبل کمتر باشد، و خلاصه اینکه هرگاه حیض جریان داشته باشد جائز نیست که نماز بخواند، خواه خون حیض برابر عادت قبلی باشد و یا زیاد و کم شود، و بعد از پاکی نماز می خواند. " (کتاب پرسش و پاسخ در مورد ‏عادات طبیعی زنان)

 

 و نیز ایشان در پاسخ سوالی مبنی بر؛( حکم زنی که عادتش شش روز اول هر ماه بوده و بعدا به استمرار خون از او جریان یافته است) چنین می گوید:

" این زن که شش روز اول هر ماه خون از او خارج می شده و سپس ناگهان خون بر او استمرار یافته، بر او واجب است که بر حسب عادت قبلی شش روز اول هر ماه را حیض بحساب آورد و مسائل مربوط به حیض را رعایت نماید و جریان خون بعد از آن شش روز استحاضه (جریان پیوسته خون از زن پس از روزهای عادت) شمرده خواهد شد، بعد از آن شش روز غسل کرده و نماز می خواند و به جریان خون بعد از آن اهمیت نمی دهد، زیرا که عائشه -رضی الله عنها- روایت می کند که فاطمه بنت ابی حبیش عرض کرد: یا رسول الله! خون پیوسته از من جریان دارد و پاک نمی شوم آیا نماز را ترک کنم؟ رسول الله -صلی الله علیه وسلم- فرمودند: «لا إن ذلک عرق، ولکن دعی الصلاة قدر الأیام التی کنت تحیضین فیها، ثم اغتسلی وصلی». نه آن خون، خونیست که در نتیجه قطع رگ جریان یافته است، اما به شمارش روزهائی که قاعده می شدی نماز را ترک گوی سپس غسل کن و نماز بخوان. روایت بخاری

و در روایت مسلم آمده است که پیامبر -صلی الله علیه وسلم- خطاب به ام حبیبه دختر جحش فرمودند: «امکثی قدر ما کنت تحبسک حیضتک، ثم اغتسلی وصلی». مدت زمانی که حیضت ترا (از نماز، روزه و ...) باز می داشت صبر کن، سپس غسل نما و نماز بخوان. "(کتاب پرسش و پاسخ در مورد ‏عادات طبیعی زنان)

لذا زنان می بایست مدت عادت ماهیانه طبیعی خود را تشخیص دهند، بعد از پایان آن مدت طبیعی، اگر زن نشانه های پاک شدن را مشاهده کردند یا اینکه نشانه ای از خون ندیدند ، باید حکم بر پاکی کنند و سپس غسل کنند و نمازهایشان را بخوانند و به خون بعد از آن مدت اهمیتی ندهند.

 

والله اعلم

وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com