آیا می توان گوشت شتر مرغ، تخم شترمرغ میگو، خاویار وملخ خورد لطفا توضیح دهید؟
الحمدلله،
شترمرغ و تخم مرغ آن حلال هستند زیرا چیزهائی که شرع از آنها سکوت کرده و نصی درباره حرمت آنها نداریم حلال هستند، برابر قاعده کلی و مورد اتفاق که اصل درهمه چیز مباح بودن آن است تا زمانیکه دلیلی بر حرام بودن آن اقامه نشود، و این قاعده کلی اصلی است از اصول مسلمه اسلام. و نصوص فراوانی داریمکه این قاعده را ثابت میکند، از جمله قول خداوندتعالی: « هو الذی خلق لکم ما فی الارض جمیعا» ( بقره 29 ) [او خدائی استکه همه آنچه که در زمین است بسود شما آفریده است] .
و لذا گوشت شتر مرغ و تخم مرغ آن حلال است.
اما میگو چون جزو جانوران دریایی است نیز حلال است زیرا جانوران دریائی و بحری همگی حلال گوشتند مگر اینکه سم داشته باشند که آنوقت بجهت ضرر حرام هستند، این جانوان دریائی حلال گوشتند، خواه ماهی یا غیرماهی باشند و خواه شکار شوند یا مرده یافته شوند و خواه مسلمان یا غیرمسلمان وکتابی و بت پرست آن را شکار کرده باشد. جانوران دریائی نیازی به ذبح سربریدن ندارند بدلیل این آیه:«أحل لکم صید البحر وطعامه متاعا لکم وللسیارة » (مائده 96 ) [برای شما شکار دریا و مواد خوراکی دریائی که ذخیره شده و همه مواد خوراکی دریائی حلال شده است تا بهرهای باشد شما را و مسافران را].
بروایت ابوهریره مردی از پیامبر صلی الله علیه و سلم سوالکرد که ای رسول الله ما بمسافرت دریا میرویم و آب اندک با خود داریم، اگر بدان آب وضو بگیریم تشنه میمانیم آیا میتوانیم با آب دریا وضو بگیریم؟ رسول الله گفت: « هو الطهور ماؤه والحل میتته» [دریا آبش پاک و مردارش حلال گوشت است] . که پنج نفر از اصحاب صحاح آن را روایت کردهاند.
و اما ملخ نیز حلال است زیرا ملخ پاک است، چون ابن عمرگفت: پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:«أحل لنا میتتان ودمان.أما المیتتان فالحوت والجراد، واما الدمان: فالکبد والطحال» [برای ما دو مردار و دو خون حلال شده است، مرده و مردار ماهی و ملخ و خونی کهکبد و سپرز است] . این حدیث را احمد و شافعی و ابن ماجه وبیهقی ودارقطنی روایت کردهاند. یعنی مرده ی ملخ حلال است.
اما خاویار؛ چون قاعده بر این است که اصل بر مباح بودن اشیاء است مگر اینکه دلیلی بر حرام بودن آن وجود داشته باشد لذا خاویار نیز چون دلیلی بر تحریم آن وجود ندارد لذا حلال است مگر اینکه در مصرف آن زیانی به بدن وارد شود.
والله اعلم
وصلی الله وسلم علی محمد و علی آله و اتباعه الی یوم الدین
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com