::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید
 

نمايش فتاوى

 

فتاوى -->> -->>  فتواى انتخاب شده

آداب و سنت خوابیدن
شماره فتوى 5303

تعداد بازديد 6950

فرستادن به دوست 

 چاپ كردن

تاريخ اضافه 2010-09-08

 

آیا در وقت خواب یا نشسته پای های خود را رو به قبله کنیم و همیش در وقت خوابیدن پای های خود را به طرف قبله دراز کنیم از نگاه شرعی چی مشکلی دارد؟


الحمدلله،

دراز کردن پا به سوی قبله در خواب یا بیداری بدون اشکال است و هیچ نصی برای منع این عمل وارد نشده است.

فقط لازمست نکته ای اشاره شود که؛ در صورت امکان بدون وضوء نخوابد، زیرا رسول اکرم صلی الله علیه وسلم خطاب به حضرت براء بن عازب می‏فرماید: «إِذَا أَتَیْتَ مَضْجَعَکَ فَتَوَضَّأْ وُضُوءَکَ لِلصَّلاَةِ» (متفق علیه). «هر گاه می‏خواهی به رختخواب بروی، مانند وضوء نماز، وضوء بگیر».

کسی که قصد خوابیدن داشت، روی شکم نخوابد، نه در روز و نه در شب رسول اکرم صلی الله علیه وسلم چنین خوابیدنی را، خوابیدن اهل دوزخ قرار داده است و فرموده است، خوابیدن روی شکم، خوابی است که خداوند آن را نمی‏پسندد. ابن ماجه(3724) و آلبانی آن را صحیح دانسته است(905).

همچنین نخست بر پهلوی راست خوابیده، دست راست را زیر سر خود بگذارید، اگر بعد به پهلوی چپ منتقل شوید مانعی ندارد. رسول اکرم صلی الله علیه وسلم در این باره می‏فرماید: «إِذَا أَتَیْتَ مَضْجَعَکَ فَتَوَضَّأْ وُضُوءَکَ لِلصَّلاَةِ ثُمَّ اضْطَجِعْ عَلَی شِقِّکَ الأَیْمَنِ وَإِذَا أَوَیْتَ عَلَی فَراشِکَ وَأَنْتَ طَاهِرٌ فَتَوَسَّدْ یَمینک» «هر گاه به رختخواب خود رفتی و با وضوء هستی بخواب و دست راست را بالشت خود قرار بده».

و در حدیث براء بن عازب آمده است که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود: «وقتی خواستی به رختخواب بروی مانند وضوی نماز وضو بگیر، و بر طرف راست بدن خود بخواب».( بخاری (6320)، (7393) و مسلم (2714).)

و سنت است پهلوی راست رو به سمت قبله باشد و سر و پا به سمت مغرب یا مشرق (با تجه به موقعیت فرد نسبت به قبله) باشند. و همانطور که اشاره شد بعدا که فرد خواب رفت اگر جهت او تغییر هم کند ایرادی ندارد.

بنابراین در هنگام خواب سنت است که رو به سمت قبله خوابید البته منظور این نیست که پاها رو به قبله باشند، بلکه باید فرد بر روی پهلوی راست و رو به سمت قبله بخوابد و این امر هم سنت است نه واجب.. چه در مسجدالحرام و چه در هر مکان دیگری.

 

والله اعلم

وصلی الله وسلم علی محمد وعلی آله وأصحابه والتابعین لهم بإحسان إلی یوم الدین

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com