::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید
 

نمايش فتاوى

 

فتاوى -->> -->>  فتواى انتخاب شده

حکم استفاده از آمپول بوتاکس و تزریق ژل برای از بین بردن چین و چروک پوست
شماره فتوى 5491

تعداد بازديد 6355

فرستادن به دوست 

 چاپ كردن

تاريخ اضافه 2010-10-09

 

 

می خواستم نظرتان را در مورد کارهای زیبایی مثل بوتاکس وتزریق ‍ژل جهت از بین بردن چین وچروک صورت بپرسم و حکم آن را از نظر اسلام بدانم که آیا حرام است یا حکم های دیگری دارد؟

 


 

الحمدلله،

بوتاکس ماده ای شیمیایی است که برای از بین بردن چین و چروک های صورت استفاده می شود. این عمل از طرفی باعث کاهش چروک های روی صورت می شود، اما می تواند باعث فقدان جلوه عضلات صورت و ایجاد حالت انجماد در آنها شود.

اما حکم شرعی آن:

اگر در بدن انسان عیب و ایرادی عارض شود، از نظر شرع جایز است تا آن عیب را برطرف نمود و به همانصورتی که الله تعالی خلق نموده بازگرداند. (مگر آنکه نصی از طرف شارع بر نهی از آن وارد شده باشد، مانند سیاه نمودن موهای سفید شده)

اما دلیل اینکه برطرف نمودن عیب و ایراد وارده بر بدن جایز است، حدیث صحیح زیر است:

از عبدالرحمن بن طَرَفَةَ‏ روایت است که: (أَنَّ جَدَّهُ عَرْفَجَةَ بْنَ أَسْعَدَ قُطِعَ أَنْفُهُ یَوْمَ الْکُلَابِ فَاتَّخَذَ أَنْفًا مِنْ وَرِقٍ [ أی فضة] فَأَنْتَنَ عَلَیْهِ فَأَمَرَهُ النَّبِیُّ صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَسَلَّمَ فَاتَّخَذَ أَنْفًا مِنْ ذَهَبٍ) والحدیث حسنه الألبانی فی صحیح أبی داود .

یعنی:جدش عَرْفَجَةَ بْنَ أَسْعَدَ در روز جنگ کُلاب بینیش قطع شد، پس یک بینی از ورق نقره ساخت، اما این ورق نقره بو گرفت و گندید، پس پیامبر صلی الله علیه وسلم به او امر فرمود که (بینی را) از ورق طلا بسازد.

لذا با توجه به این حدیث درمی یابیم که برطرف نمودن عیب ظاهری بدن که در روز اول دارای آن عیب نبوده، جایز است.

حال برطرف نمودن چین و چروک صورت بوسیله ی آمپول بوتاکس نیز جایز است، زیرا با این عمل پوست صورت به حالت اول خود که صاف و بدون چروک بود باز می گردد، و در آن تغییر خلقتی وجود ندارد، زیرا هر عملی که باعث تغییر خلقت باشد حرام است نه عملی که خلقت را پس از دگرگونی به حالت اولیه باز می گرداند (البته به شرطیکه نصی از طرف شارع در نهی آن عمل وارد نشده باشد)

نکته ی بعدی اینست که اگر عمل انجام شده برای سلامتی بدن مضر باشد و به بدن آسیب جدی وارد سازد، آن عمل جایز نیست، زیرا پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرمایند:

(لَا ضَرَرَ وَلَا ضِرَارَ) أحمد (2865) وابن ماجه (2341) وصححه الألبانی فی صحیح ابن ماجه .

یعنی: "نه به خود ضرر برسانید و نه به دیگران"

البته بنظر می رسد که روش بوتاکس خالی از ضرر نباشد، چنانکه محققین گفته اند که مصرف سم "بوتولینوم" یا همان "بوتاکس" در مقادیر محدود برای درمان انقباضات غیر قابل کنترل عضله شانه و گردن، پلک زدن اسپاسمودیک چشمان، تعریق بیش از حد زیر بغل و صاف کردن گهگاه چین‌های بین دو ابرو ( تنها کاربرد زیبایی) مجاز دانسته، اما هشدار‌هایی هم در کنار آن مطرح کرده است. از آنجا که این ماده به هر حال یک نوع "سم" است، چنانچه درست تهیه، خالص و نگهداری نشده باشد و همچنین درست تزریق نشود، موجب عوارضی می‌گردد که گاهی جبران‌پذیر نیست. زیرا بوتاکس، سم تصفیه و رقیق شده‌ای‌است که از باکتری به نام "کلستریدیوم بوتولینوم" به دست می آید. این باکتری، عامل ایجاد نوعی مسمومیت غذایی کشنده به نام "بوتولیسم" است.

این سم با جلوگیری از انتقال "استیل کولین" از عصب به عضله و فلج کردن عضلات، باعث صاف شدن چین و چروک‌ها و کاهش خطوط بین ابروها و دور چشم می‌شود.

استیل کولین نوعی انتقال دهنده پیام‌های عصبی از مغز به عضله است که دستور انقباض(جمع شدن) را به عضله می‌رساند.

دکتر صالح بن محمد فوزان در کتاب "عمل زیبایی" آورده : «.. بوتاکس هرچند یک ماده سمی است ولی در جراحی زیبایی بکاربرده می شود به اینصورت که مقدار بسیار اندکی که ضرری ندارد تزریق می شود، و بر طبق آنچه سابقا گفتیم استعمال سم (به مقدار اندک و بی ضرر) جایز است، و ضرر آن همیشگی نیست بلکه موقت است.

اما اغراض استفاده از آن بایستی محدود به برطرف کردن عیوب و اصلاح ناهنجاریهایی باشد که بر صورت یا بدن وارد شده است، اما استفاده از آن به منظور تدلیس (فریب و پنهان کاری) یا عبث و تغییر خلقت خداوندی، حرام است، مثلا افراد سالخورده و کهنسالی که به منظور زدودن چین و چروک صورت - که امری عادی است - دیگران را گمراه می کنند تا کم سن و سال جلوه دهند» "الجراحة التجمیلیة" ص 346- 353.

البته آنچه جناب دکتر فرمودند که بوتاکس برای سالخوردگان جایز نیست؛ مربوط به زمانی است که هدف او تدلیس و فریب در امر ازدواج یا مشابه آن باشد، وگرنه اگر چنین اغراضی درکار نباشد بنظر نمی رسد حرام باشد، هرچند ترک آن بهتر است، زیرا این چین و چروکها غالبا برگشت پذیر اند، و پول و هزینه او هدر می رود.

 

والله اعلم

وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

 

IslamPP.Com