::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید
 

نمايش فتاوى

 

فتاوى -->> -->>  فتواى انتخاب شده

آیا جایز است بجای ذبح حیوان عقیقه بخاطر تولد نوزاد، به مردم شیرینی داد؟
شماره فتوى 6004

تعداد بازديد 5912

فرستادن به دوست 

 چاپ كردن

تاريخ اضافه 2011-03-19

 

کسی که صاحب فرزند میشود اگر در روز هفتم آنرا نام گذاری کند و پاکت های شیرینی و کارت های تبریکی را همرا با ذکر نام نوزاد چاپ کند و بعدا آنرا به همسایه ها و همکاران و اقوام تحفه بدهد چه حکمی دارد؟


الحمدلله،

این امر خلاف سنت نبوی صلی الله علیه وسلم است، زیرا بر طبق سنت مستحب (یا واجب) است تا پدر نوزاد – حتی اگر تنگدست باشد- حیوانی را در روز هفتم (یا چهاردهم یا بیست و یکم) ذبح کند، و گوشت آنرا به همسایگان و فقراء و بستگان توزیع کند. و یا گوشت حیوان را طبخ نموده و اقارب و بستگان را دعوت کرده و طعام داد، و یا برایشان ارسال نمود.

از عائشه رضی الله عنها روایت است : (أمرنا رسول الله صلی الله علیه وسلم أن نعق عن الغلام شاتین و عن الجاریة شاة) «پیامبر صلی الله علیه وسلم به ما دستور داد که برای تولد پسر دو گوسفند، و برای تولد دختر یک گوسفند را ذبح کنیم». ابن ماجه (3163).

از حسن بن سمره روایت است که پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : (کل غلام مرتهن بعقیقته، تذبح عنه یوم السابع و یحلق رأسه و یسمی) «هر نوزادی به خاطر عقیقه‌اش در گرو است، که باید در روز هفتم عقیقه ذبح، و سر نوزاد تراشیده و نام‌گذاری شود». ابن ماجه (3165).

از ابورافع روایت است : وقتی حسن به دنیا آمد پیامبر صلی الله علیه وسلم به فاطمه فرمود : (احلقی رأسه، و تصدقی بوزن شعره فضة علی المساکین) «سرش را بتراش و به وزن مویش نقره به مساکین صدقه بده». [الإرواء 1175].

اما اهدای شیرینی به دیگران نمی تواند جای عقیقه را پر کند، امام ابن قیم رحمه الله می گوید: «ذبح حیوان عقیقه از صدقه دادن پول آن افضلتر است، حتی اگر پول از ارزش حیوان بیشتر باشد، زیرا هدف از عقیقه؛ ذبح حیوان و ریختن خون است، و این عبادتی مقرون به نماز است، چنانکه الله تعالی فرموده: « فَصَلِّ لِرَبِّکَ وَانْحَرْ» الکوثر / 2‏. پس برای پروردگارت نماز بخوان و قربانی کن. و می فرماید: « قُلْ إِنَّ صَلاَتِی وَنُسُکِی وَمَحْیَایَ وَمَمَاتِی لِلّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ» الأنعام / 162.‏ بگو: «نماز و ذبیحه ی من، و زندگی و مرگ من، همه برای خداوند پروردگار جهانیان است».‏"تحفة المودود بأحکام المولود" ص (164)‏.

همچنین از هیئت دائمی افتاء در مورد پرداخت پول بجای ذبح عقیقه سوال شد، آنها جواب دادند: «باید بجای نوزاد مذکر دو گوسفند، و نوزاد دختر یک گوسفند ذبح کند، و پرداخت پول یا همانند آنها جایز نیست». اللجنة الدائمة (11/449).

بنابراین اگر کسی بجای ذبح حیوان عقیقه، پول یا هدایا یا شیرنی را به همسایگان و اقارب هدیه بدهد، عمل او بر خلاف سنت نبوی صلی الله علیه وسلم است، البته ارسال پاکت جهت دعوت کردن مردم ایرادی ندارد، زیرا این امر داخل در عرف و عادت است ولی نباید در آن اسراف و تبذیر شود، ولی سنت صحیح آنست تا برای پسر دو (یا یک) گوسفند همسن، و برای دختر یک گوسفند، ذبح شود و سپس گوشت آنرا بین همسایگان و اقارب توزیع کند و یا آنها را دعوت نموده و از گوشت آن حیوان بدانها خوراک دهد.

 

والله اعلم

وصلی الله وسلم علی محمد وعلی آله وأصحابه والتابعین لهم بإحسان إلی یوم الدین

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com