ثابت شده که نوشابه پپسی و کولا برای سلامتی بدن زیان آور هستند، آیا با این حساب نوشیدن مشروبات غیر الکلی مثل نوشابه به دلیل زیان آور بودنشان حرام نخواهند شد؟
الحمدلله،
خوردن آنچیزی که ثابت شده بر بدن ضرر وارد می کند جایز نیست، به دلیل فرموده الله متعال : « وَلاَ تُلْقُواْ بِأَیْدِیکُمْ إِلَی التَّهْلُکَةِ» (بقره 195).
یعنی : « خود را به دست خود، به هلاکت نیفکنید».
و پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند : «لاضرر و لاضرار» ابن ماجه (2341).
یعنی: نه به خود ضرر برسانید و نه به دیگران.
پس هرگاه ثابت شد که یکی از نوشیدنیها یا خوردنی ها به بدن ضرر می رساند ضرری محقق (و غالب)، در آنصورت نوشیدن و خوردن آن جایز نیست، اما اگر ثابت شده نباشد و تنها ظن و گمان و ادعاء باشد، با این تحریم نخواهد شد.
زیرا اصل بر آنست که تمامی نوشیدنیها و خوراکها حلال هستند، مگر آنکه بر تحریم آن دلیلی اقامه شود، خدای متعال می فرماید : «هُوَ الَّذِی خَلَقَ لَکُمْ مَا فِی الْأَرْضِ جَمِیعاً» (بقره 29).
یعنی : «خدا آن کسی است که همه آنچه روی زمین را برای شما آفرید».
و فرمود : «یَا أَیُّهَا النَّاسُ کُلُواْ مِمَّا فِی الأَرْضِ حَلاَلاً طَیِّباً» (بقره 168).
یعنی : «ایمردم! از آنچه در زمین است، حلال و پاکیزه را بخورید».
بنابراین حرام کردن چیزی از نوشیدنیها و خوردنیها جایز نیست مگر با ارائه دلیل صحیح که بر تحریم آن دلالت نماید، نه بمجرد گمان و شبهات ..
وانگهی اگر واقعا ثابت گشت که این نوشیدنی مضر و زیان آور است، و بخاطر آن حکم به تحریم آن داده شد، باز باید بدانیم که : حرام، آن میزانی است که زیان می رساند، وگرنه اگر نوشیدن مقدار کمی از آن زیان آور نباشد، نوشیدن آن مقدار حرام نیست.
علماء قاعده ای بیان کرده اند با این عنوان : « ما یضر کثیره یحل یسیره ».
یعنی : «آنچه زیاد آن زیان آور است، کم آن حلال است».
نگاه کنید به : "الإنصاف" (10/350) ، "کشاف القناع" (6/189) .
حتی اگر قرار باشد زیاده روی در خوردن آب یا مثلا خرما به بدن زیان برساند، در آنصورت جایز نیست که در خوردن آنها زیاده روی کند و به خود ضرر برساند. نوشابه و چای و قهوه نیز در اصل حلال هستند، و فقط در شرایط معینی زیان آور هستند و آن زمانی است که شخص زیاده روی کند. شیخ الاسلام ابن تیمیه گفته : «هرگاه انسان از خوردن (چیزی) خوف آسیب و زیان داشت، در آنصورت (خوردن آن) بر او حرام خواهد شد» بنقل از : " الشرح الممتع " ( 15 / 9).
و علامه ابن عثیمین می گوید : «اگر به شخصی که مبتلا به مرض قند (دیابت) است گفته شود : خرما و شیرینی نخور، خرما و شیرینی بر او حرام خواهد شد، زیرا به او آسیب می رساند، و بر او واجب است از خوردن آنها اجتناب کند، درحالیکه برای بقیه حلال است».
" لقاءات الباب المفتوح " ( 229 / سؤال 2 ).
اگر کسی خواست که بجهت احتیاط در سلامتی خود از این نوشابه ها نخورد، ایرادی ندارد، اما نمی تواند آنرا بر دیگران حرام کند مگر با اقامه ئلیل واضح و روشن .
منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).
والله اعلم
وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com