از جناب علامه عبد العزیز ابن باز سوال شد : حکم دین در مورد انجام عمل جراحی برای برطرف نمودن عیب های ظاهری موجود بر انسان چیست، حال چه این عیب ها نتیجه بیماری یا حوادث باشند و یا از بدو تولد موجود بوده باشد؛ مانند بریدن انگشت اضافه و ترمیم محل آن بصورتی که طبیعی خودنمایی کند، و یا کندن دندان زائد و سپس مرتب کردن بقیه دندانها تا دهان به شکل طبیعی بازگردد، و چسباندن لبهای آویزان مثل لب خرگوش و بازگشت آن بحالت طبیعی، و برطرف کردن آثار سوختگی و عیب های ناشی از آن، و اصلاح بینی کج و بزرگی که عمل نفس کشیدن را با مشکل روبرو کرده است، و دراز کردن گوش ناتمام، کشیدن پلکهای آویزان که بر بینایی تاثیر گذاشته است، و کشیدن پوست صورتی که شل و ول است تا بحالت طبیعی خودنمایی کند، و کشیدن و کوچک کردن پستان بزرگ زن که به سبب سنگینی غیر متوازن آن خطری برای ستون فقرات شده باشد، و کشیدن پوست شکم شل و ول و عضلات شکمی، اصلاح مجاری ادرار در مرد که مشکل خروج قطرات ادرار و نجس کردن لباس را داشته باشد، و زدودن لکه سیاه و زشت روی صورت، و ذوب کردن پیه ها و چربی ها در اشخاص چاقی که در معرض انواع امراض مثل قند و فشار خون و بالا رفتن چربی خون هستند؟
ضمنا این عمل ها بعد از انجام دیگر قابل بازگشت نیستند.
الحمدلله،
«معالجه دردهای مذکور بوسیله درمان شرعی ایرادی ندارد، و یا بوسیله درمان مباحی از جانب پزشک متخصص که گمان غالب بر موفق آمیز بودن آن داشته باشد، به دلیل عموم ادله شرعی که دلالت بر جواز معالجه دردها و امراض با درمان شرعی یا مباح دارند، اما استفاده از ادویه حرام مثل خمر و مانند آن در معالجه جایز نیست، از جمله دلایل شرعی در این مورد این فرموده پیامبر صلی الله علیه وسلم است : « مَا أَنْزَلَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ دَاءً، إِلَّا أَنْزَلَ لَهُ دَوَاءً ». یعنی : «خدای عزوجل هیچ مرضی نازل نکرده مگر آنکه برای آن دائی هم نازل فرموده است» به روایت مسند احمد. و فرمودند : « مَنْ اسْتَطَاعَ مِنْکُمْ أَنْ یَنْفَعَ أَخَاهُ فَلْیَنْفَعْهُ ». یعنی : «هرکسی از شما که می تواند به برادرش سودی برساند، پس به او کمک کند» به روایت امام احمد. و فرمود : « تَدَاوَوْا وَلَا تَدَاوَوْا بِحَرَامٍ ». یعنی : «ای بندگان خدا خود را مداوا کنید ولی بوسیله حرام مداوا نکنید» روایت ابوداود. و فرمودند : «إِنَّ اللَّهَ لَمْ یَجْعَلْ شِفَاءَکُمْ فِیمَا حَرَّمَ عَلَیْکُمْ». یعنی : «همانا خدای متعال شفای شما را در آنچه بر حرام است قرار نداده است» روایت طبرانی.
احادیث در این معانی بسیارند، از الله متعال مسئلت داریم که برای شما سودمند باشند، و ما و شما و تمامی پزشکان مسلمان را بر آنچه بدان راضی است توفیق دهد، که او جواد و کریم است، والسلام علیکم ورحمة الله وبرکاته .
والله اعلم
وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com