الحمدلله،
اولا : زن می تواند در نزد شوهرش لباس تنگ و یا شفاف و یا کوتاه بپوشد، و همینطور نزد کودکش که به حد تمییز نرسیده باشد، اما نباید در نزد سایر محارمش و یا دیگر زنان چنین پوششی داشته باشد چه رسد نزد مردان نامحرم و بیگانه ..
دوما : زن می تواند در نزد مردان محرم خود و یا سایر زنان آن مقدار از بدن که عادتا در منزل ظاهر می شوند – مثل : صورت، دست، پا، ساق پا، گردن و سرش که اینها اعضای زینت و وضوء هستند - ظاهر کند، اما ظاهر کردن ران یا مقداری از آن نزد این افراد جایز نیست.
و همینطور مرد نمی تواند ران یا قسمتی از آنرا نزد احدی ظاهر کند بجز نزد همسرش، یا کودکی که به تمییز نرسیده باشد، زیرا ران جزو عورت است.
علماء هیئت دائمی افتاء گفتند : «قول صحیح از اقوال اهل علم بر آنست که عورت مرد مابین ناف تا زانو است» "فتاوی اللجنة الدائمة" (6/ 166).
بنابراین پوشیدن شورت های کوتاه که ران را نمی پوشانند، جایز نیست، نه برای زن و نه برای مرد، مگر آنکه در نزد همسر یا شوهر یا کودک غیر ممیز پوشیده باشد، ولی نزد سایرین حتی اگر برادر یا پدر یا خواهر یا مادر و یا فرزندان ممیز باشند جایز نیست چه رسد نزد افراد بیگانه ..
پس برای مادر شما جایز نیست که در نزد بچه های ممیز خود لباس کوتاهی بپوشد که رانش را نمایان کند، چه شورت باشد یا البسه دیگری، خصوصا نزد پسرانش که ممکن است مفاسدی درپی داشته باشد، بسیار روی داده که شیطان از این مسأله و سهل انگاری خانواده، برای به دام انداختن اعضای خانواده بهره جسته است. همینطور برای برادرتان هم جایز نیست لباس کوتاهی بپوشد که رانش را نپوشاند حتی اگر نزد والدین یا خواهر و برادرهایش باشد.
اکنون بر شما لازمست که در حد توان خود ابتدا مادرتان را نصیحت کنید، البته با روشی نیک و پسندیده، چه بسا کسی چنین فتوایی به او داده باشد، و یا به دلیل عرف نادرستی باشد که با آن بزرگ شده است، لذا باید بر نصیحت او صبور باشید، الله متعال می فرماید : «یَا بُنَیَّ أَقِمِ الصَّلَاةَ وَأْمُرْ بِالْمَعْرُوفِ وَانْهَ عَنِ الْمُنْکَرِ وَاصْبِرْ عَلَی مَا أَصَابَکَ إِنَّ ذَلِکَ مِنْ عَزْمِ الْأُمُورِ» (لقمان 17). «پسرم! نماز را برپا دار، و امر به معروف و نهی از منکر کن، و در برابر مصایبی که به تو میرسد شکیبا باش که این از کارهای مهمّ است».
اگر آنها نصیحتهای شما را اجابت کردند که الحمدلله، وگرنه هرگاه یکی از آنان با پوشش نامناسبی نشست شما با او ننشینید، خصوصا اگر برادرتان بود. اگر انجام اینکار برای شما مقدور نشد و موفق به قانع کردن آنها نشدید، پس سعی کنید که به محل عورت آنان نگاه نکنید و چشم خود را از افتادن به این مواضع بازدارید.
نویری در کتاب "نهایة الأرب" (4/ 164-165) می گوید : «خلوت نمودن (با نامحرم) حرام است، چون اینکار مقدمه جماع است. و نگاه کردن به ران حرام است چون به دو عورت (جلو و عقب) مرتبط است. و نوشیدن اندکی خمر حرام است هرچند آدمی را مست نکند، زیرا به سوی مستی سوق می دهد. و هیچ حرامی نیست مگر آنکه حریمی دارد که دور آن می گردد..».
منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).
والله اعلم
وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com |