اگر در اتاقی تصویر باشد آیا ملائکه فقط به آن اتاق داخل نمی شوند یا کل خانه؟
 

اگر در اتاقی تصویر باشد آیا ملائکه فقط به آن اتاق داخل نمی شوند یا کل خانه؟

الحمدلله،

وجود تصاویر انسان و حیوان است مانع ورود ملائکه به منزل هستند، چنانکه در حدیث صحیح از ابوسعید خدری رضی الله عنه روایت است که رسول خدا صلی الله علیه وسلم فرمود : « أَنَّ الْمَلَائِکَةَ لَا تَدْخُلُ بَیْتًا فِیهِ تَمَاثِیلُ، أَوْ صُورَةٌ» مسند احمد (11858).

یعنی : «ملائکه به خانه ای که در آن تمثال (مجسمه) یا تصویر باشد داخل نخواهند شد».

حال ممکن است این سوال پیش آید که اگر در خانه ای از این نوع تصاویر نصب باشد، آیا ملائکه وارد هیچ بخش خانه نمی شود و یا تنها وارد اتاقی نمی شود که در آن تصویر وجود دارد؟

آنچه برای ما ظاهر گشت آن بود که وجود تصاویر ذی روح تنها مانع دخول ملائکه به آن مکانی خواهند شد که تصویر در آنجا هست، یعنی تنها آن اتاقی که عکس و تصویر دارد و بس، اما بقیه اتاق های منزل که از وجود تصاویر ذی روح خالی هستند مشمول این منع نمی شوند، زیرا پیامبر صلی الله علیه وسلم می فرمایند : « إِنَّ البَیْتَ الَّذِی فِیهِ الصُّوَرُ لاَ تَدْخُلُهُ المَلاَئِکَةُ » بخاری (5961) ومسلم (2104). «هر خانه‏ای که در آن، تصویر باشد، فرشتگان (رحمت) وارد آن نخواهند شد».

مراد از (البیت) یعنی مکان یا اتاقی که در آن تصویر هست، چرا که بیت به مکانی اطلاق می شد که مردم امروزی آنرا اتاق می نامند، چرا که پیامبر صلی الله علیه وسلم در حدیث صحیح فرمودند : « صَلَاةُ الْمَرْأَةِ فِی بَیْتِهَا أَفْضَلُ مِنْ صَلَاتِهَا فِی حُجْرَتِهَا ، وَصَلَاتُهَا فِی مَخْدَعِهَا أَفْضَلُ مِنْ صَلَاتِهَا فِی بَیْتِهَا» أبوداود (570).

یعنی : «نماز زن در اتاقش بهتر از نماز او در حجره اش است، و نماز او در اتاقکش از نماز او در اتاقش بهتر است».

در این حدیث کلمه «بیت» بر اتاق اطلاق شده است، حافظ ابن حجر می گوید : «منظور از بیت یعنی مکانی که شخص در آنجا مستقر می شود، چه از مصالح ساخته شده باشد و یا خیمه باشد و یا غیر آن» " فتح الباری " (10/381) .

در حدیث دیگری تفاوت بین اطلاق بیت در زمان گذشته با حال بیشتر مشهود است :

ازام حمید ساعدیه روایت است که او نزد پیامبر صلی الله علیه وسلم آمد و گفت : ای رسول خدا من نماز پشت سر تو را دوست دارم پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمود : «قَدْ عَلِمْتُ أَنَّکِ تُحِبِّینَ الصَّلَاةَ مَعِی، وَصَلَاتُکِ فِی بَیْتِکِ خَیْرٌ لَکِ مِنْ صَلَاتِکِ فِی حُجْرَتِکِ، وَصَلَاتُکِ فِی حُجْرَتِکِ خَیْرٌ مِنْ صَلَاتِکِ فِی دَارِکِ، وَصَلَاتُکِ فِی دَارِکِ خَیْرٌ لَکِ مِنْ صَلَاتِکِ فِی مَسْجِدِ قَوْمِکِ، وَصَلَاتُکِ فِی مَسْجِدِ قَوْمِکِ خَیْرٌ لَکِ مِنْ صَلَاتِکِ فِی مَسْجِدِی» مسند احمد (27090) و حدیث حسن است.

یعنی : «می‌دانستم که تو دوست داری با من نماز بخوانی، اما نمازت در اتاقت بهتر از نمازت در حجره‌ات است و نمازت در حجره‌ات بهتر از نمازت در خانه‌ات است و نمازت در خانه‌ات بهتر از نمازت در مسجد قومت است و نمازت در مسجد قومت بهتر از نمازت در مسجد من است».

در این حدیث لفظ « بیت » برای اتاق آمده، و لفظ « دار » برای خانه آمده است.

علامه ابن عثیمین می گوید : «اگر تصاویر محرم (یعنی ذی روح) باشد، ظاهرا – و خدا بهتر می داند – اگر تصویر در حجره باشد؛ (منع دخول) شامل کل خانه نمی شود، خصوصا اگر اعضای خانواده (نگهداری آن تصویر) را ناپسند بدانند؛ زیرا در بعضی خانواده یافت می شود که یکی از آنها مورد غفلت شیطان قرار گرفته و تصاویری را نزد خود نگهداشته و یا بر دیوار آویزان می کند درحالیکه بقیه اهل خانواده آنرا ناپسند می دانند ولی توانایی بازداشتن او را از این کار ندارند، در این حال اعضای خانواده که آنرا ناپسند می دانند (وجود آن تصاویر) مانع از دخول ملائکه به خانه آنها نمی شود. اما به آن اتاقی که در آن تصویر وجود دارد داخل نمی شوند».

(لقاء /75، سؤال /17) .

منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).

 

والله اعلم

وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

IslamPP.Com