حکم نوشتن و یا ذبح حیوان با دست چپ
 

حکم نوشتن و یا ذبح حیوان با دست چپ

الحمدلله،

ذبح کردن با دست چپ، و همینطور نوشتن با آن دست ایرادی ندارد، خصوصا اگر شخص چپ دست باشد.

از علماء هیئت دائمی افتاء سوال شد : در یکی از روزها تصمیم به مهمانی دادن گرفتم، و لذا آشپزی گرفتم تا برای مهمان هایم غذا بپزد، وقتی آشپز گرفتم دیدم که او ضمن اینکه تسمیه و تکبیر (بسم الله و الله اکبر) می گوید با دست چپ ذبح می کند، به او گفتم ذبح اینگونه نیست، او به من گفت : ولی اساتید و مشایخ به آن اجازه دادند، و گفتند می توانم با دست چپ ذبح کنم.

پاسخ دادند : «ایرادی بر آن نیست، اما ذبح کردن با دست راست اگر ممکن باشد بهتر است».

"فتاوی اللجنة الدائمة" (22 /474-475).

و از جناب علامه ابن عثیمین سوال شد : آیا جایز است از دست چپ کمک بگیرم، چرا که نمی توانم بخوبی از دست راست برای ذبح یا نوشتن (آیات) قرآن استفاده کنم؟

پاسخ دادند : «آری، اگر نمی تواند بخوبی از دست است استفاده کند می تواند از دست چپ خود برای ذبح یا نوشتن قرآن و غیر آن استفاده کند، به دلیل فرموده الله تبارک و تعالی : « لا یُکَلِّفُ اللَّهُ نَفْساً إِلاَّ وُسْعَهَا ». یعنی : خداوند هیچ نفسی را جز به اندازه تواناییش مکلف نمی گرداند. و فرمود : « فَاتَّقُوا اللَّهَ مَا اسْتَطَعْتُمْ ». یعنی : «پس تا انداز ای که توانایی دارید تقوای الهی پیشه کنید». بنابراین هرگاه کسی خواست (با دست چپ) گوسفندی ذبح کند؛ ابتدا آنرا بر پهلوی راست بخواباند تا بتواند با دست چپ آنرا ذبح نماید، اینکار برای ذبح حیوان بهتر و راحت تر است، و پیامبر صلی الله علیه وسلم فرمودند : «إذا ذبحتُمْ فأحسِنوا الذِّبحة ولْیُحِدَّ أَحدُکُمْ شَفْرَتَهُ ولْیُرحْ ذبیحتَهُ» مسلم (1955). یعنی: «هرگاه ذبح کردید به بهترین روش ذبح کنید، و باید (قبل از ذبح) کاردش را تیز کند، و حیوان (و ذبیحه) اش را راحت بگرداند». اگر گوسفند را بر پهلوی چپ بخواباند درحالیکه نمی تواند با دست راست ذبح کند، اینکار موجب مشقت بر خود او و بر حیوان هم خواهد شد..».

"فتاوی نور علی الدرب" (11/175).

منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).

 

والله اعلم

وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم

سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت

 

IslamPP.Com