::ISLAMPP.COM::     دانلود کل سایت بصورت آفلاین! کلیک کنید
<
  زفاف ...آداب و منکرات آن
 

نويسنده:سايت جامع فتاوي اهل سنت و جماعت

تعداد بازديد 41819

فرستادن به دوست 

  چاپ كردن

تاريخ اضافه 2010-07-10

 

زفاف ...آداب و منکرات آن

شکر و سپاس مختص خدایی است که در کتابش می فرماید:

"و من آیاته ان خلق لکم من انفسکم ازواجا لتسکنوا الیها و جعل بینکم مودة و رحمة"

(روم-21).

" و باز یکی از آیات الهی آنست که از جنس خودتان جفتی بیافرید که در بر او آرامش یافته و با هم انس گیرید و میان شما رافت و مهربانی برقرار فرمود ".

و درود و سلام پیامبر صلی الله علیه و سلم که فرمودند: "با زنانی مهربان و بچه آور ازدواج کنید چرا که من در روز قیامت به زیادی شما افتخار کنم".

کسی که می خواهد ازدواج کند باید به چند نکته توجه داشته باشد:

اولا...آداب:

1- گذاشتن دست راست بر جلوی سر همسر و دعا کردن برای او.

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:" زمانیکه یکی از شما با زنی ازدواج کند یا خادمی بخرد باید موی پیشانی او را بگیرد و اسم خداوند متعال را بر زبان بیاورد و علاوه بر دعای برکت این دعا را نیز بخواند:

"اللهم انی اسئلک من خیرها و خیر ما جبلت علیها و اعوذبک من شرها و شر ما جبلت علیها"(روایه البخاری).

"بار خدایا من از تو خیر این زن را مسلئت دارم و خیر آنچه در طبیعت اوست و از شر او و از شر طبیعتش به تو پناه می آورم".

2- برای زن و شوهر مستحب است که دو رکعت نماز با هم بخوانند:

ابن مسعود رضی الله عنه روایت کرده است که پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:"زمانیکه زن به خانه شوهرش برود مرد بایستد و زن نیز در پشت سر او بایستد و دو رکعت نماز بخوانند و مرد بگوید:

"اللهم بارک لی فی اهلی و بارک لاهلی فی اللهم ارزقهم منی وارزقنی منهم اللهم اجمع بیننا ما جمعت فی خیر و فرق بیننا اذا فرقت فی خیر".

"بار خدایا برای من در مورد اهلم برکت بده و برای اهلم نیز در مورد من برکت عنایت فرما بار خدایا آنان را از جانب من رزق بده و من را نیز از جانب آنان، بار خدایا تا زمانیکه با هم بودیم ما را در خیر و خوبی نگهدارو زمانیکه جدا شدیم و در بین ما فاصله ایجاد شد نیز خیر و خوبی را در میان ما برقرار نگهدار".

3- زمانی که نزد اهلش می آید بگوید:

مناسب است وقتی که نزد اهلش می آید بگوید چنانچه که پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:

"بسم الله اللهم جنبنا الشیطان و جنب الشیطان ما رزقنا".

به نام خدا خدایا ما را از شیطان دور نگه دار و آنچه که به ما روزی می دهی

-بچه- را نیز از شیطان دور نگه دار.

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند "اگر خداوند در بین آنها بچه ای فیصله کند شیطان هرگز نمی تواند به او آسیبی برساند".

4- اجتناب از اوقات و مکانهایی که از آن نهی شده است:

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:" کسی که به زن حائض یا از دبر به زن نزدیکی کند یا نزد کاهنی برود و او را تصدیق کند بر آنچه که به محمد صلی الله علیه و سلم نازل شده است کفر کرده است".

5- وضو یا غسل قبل از خواب البته غسل افضل و بهتر است:

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند: " سه چیز هستند که فرشتگان به آنها نزدیک نمی شوند

جسد کافر . کسی که بد بو باشد. و جنب تا اینکه وضو بگیرد."

6- آنچه که برای او از زن حائضه حلال است:

برای مرد حلال است که غیر از فرج زن شرمگاه- از زن حائضه استفاده کند.

پیامبرصلی الله علیه و سلم فرمودند:" هر کاری را جز جماع انجام دهید". زمانیکه زن پاک شد برای مرد جائز است که با او همبستر شود البته بعد از اینکه آن زن غسل کرده است.

7- نیت در نکاح:

برای زن و مرد مناسب است که از این نکاحشان عفت و نگه داشتن نفسشان از خرام را نیت داشته باشند که این خود نیز صدقه ای برای آن محسوب می شود چرا که پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:" نکاح کردن شما نیز صدقه محسوب می شود گفتند :ای رسول خدا صلی الله علیه و سلم مردی از روی شهوتش نکاح می کند آیا برای او اجر است؟

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:" به من خبر بدهید آیا اگر این کار را در راه حرام انجام می داد برایش گناه بود؟ گفتند :بله پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:"چون که در راه حلالش انجام داده است برایش اجر و پاداش است"(رواه المسلم).

8- تحریم پراکنده کردن استمتاع:

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:"بدترین مردم در نزد خداوند متعال از لحاظ رتبه و مقام در روز قیامت مردی است که با همسرش مقاربت می کند و زن نیز با او نزدیکی می کند سپس این مرد اسرار زنش را فاش می کند".(رواه المسلم).

9- واجب بودن ولیمه غذای عروسی- پیامبر صلی الله علیه و سلم برای عبد الرحمن بن عوف فرمودند: ولیمه بده اگر چه که یک گوسفندی باشد".(متفق علیه).

10- واجب بودن اجابت دعوت:

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:" زمانی که یکی از شما برای ولیمه ای دعوت شد باید در آن حضور پیدا کند چه عروسی باشد و چه دیگر دعوتی و کسی که دعوتی را اجابت نکند نافرمانی خدا و رسولش را کرده است".(رواه البخاری).

11- مستحب بودن دعا برای زن و شوهر:

حضرت ابو هریره رضی الله عنه می فرماید :وقتی که مسلمانی ازدواج می کرد پیامبر می فرمودند صلی الله علیه و سلم می فرمودند:"خداوند متعال برایت برکت دهد و با خیر و خوبی بین شما را جمع کند".

و جائز نیست که با گفتن "بالرفاه و البنین" آنها را تهنیت دهد این روش تبریک و تهنیت گفتن جاهلین بوده است و پیامبر صلی الله علیه و سلم از این نهی فرمودند به معنای این است که :" خداوند شما را با هم سازگار کند به پای هم پیر شوید و چند پسر به شما بدهد".

12- موسیقی و دایره زدن :

برای شخص جایز است که برای زنان اجازه دهد که به خاطر اعلان نکاح دایره بزنند و سرودهای مباح و جائزی که در آن توصیف جمال و ذکر فسق و فجور نباشد را بخوانند چرا که پیامبر فرمودند:

" فاصله ما بین حلال و حرام صدای دایره است".

ثانیا...منکرات:

1- سخت گرفتن خواستگاری:

شیخ البانی در کتاب "آداب زفاف" می فرماید: در این کار تقلیدی برای کفار می باشد چرا که این عادت قدیمی مسیحی هاست.

2- اسراف و فخرفروشی:

چقدر مردانی هستند که به خاطر فخر فروشی و تکبر زیر بار قرض های سنگین رفتند و این به خاطر چند چیز است:

الف) کارتهای دعوت و اسراف در آن.

ب) تالارها و مهمانخانه ها و سفرکردن از شهری به شهر دیگر.

ج) خریدن لباس عروس که در مقابل آن پول زیادی می دهند آن هم فقط برای یک بار پوشیدن به خاطر ریاء و سمعه و دیگر آنرا نمی پوشند.

د) اسراف در خوراکی ها و انداختن غذاها در حالیکه مقصود از این کار اکرام مهمانان نیست بلکه فقط به خاطر تکبر و خودنمایی است.

ه) انداختن پول زیر پای زنان ترانه خوان و رقاصه که برای این کارشان (تنقیط) می گویند در زمانی که بسیاری از مسلمانان به خاطر گرسنگی تلف می شوند و جانشان را از دست می دهند.

و) اسراف در لباسهای زنانه و مالهای هنگفتی که در این راه صرف می شود پس از آن زن از روی تکبری که دارد ننگ می کند که آن لباس را دوباره بپوشد چون که مردم لباسش را دیده اند.

ما برای اینگونه افراد می گوییم بایستید و اعمالتان را محاسبه کنید قبل از اینکه در جلوی خداوند متعال محاسبه شوید.

پیامبر صلی الله علیه و سلم فرموده اند:" انسانها در روز قیامت از چهار چیز سوال کرده می شوند سپس پیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند: از مالش که از کجا آنرا کسب کرده و در چه راهی خرج نموده است.

3- موسیقی:

موسیقی نیز بنا بر دلایلی حرام است:

الف) حرمت آن از کتاب خدا ثابت شده است خداوند متعال می فرماید:

" و من الناس من یشتری لهو الحدیث لیضل عن سبیل الله بغیر علم و یتخذها هزوا اولئک لهم عذاب مهین واذا تتلی علیه آیاتنا ولّی مستکبرا کأن لم یسمعها کأن فی اذنیه وقرا فبشره بعذاب الیم"(لقمان 6-7) .

ابن مسعود رضی الله عنه در رابطه با این آیه فرمودند: قسم به آن ذاتی که هیچ معبودی جز او نیست منظور از این آیه موسیقی می باشد این جمله را سه مرتبه تکرار کردند و همچنین ابن عباس و جابر و عکرمه نیز بر همین عقیده هستند.

ب) حرمتش از سنت ثابت شده بخاری رحمه الله در کتاب خود حدیث ابن عامر اشعری را ذکر می کنند که ایشان از پیامبر صلی الله علیه و سلم شنیدند که ایشان صلی الله علیه و سلمفرمودند:" از میان امتم قومی خواهند آمد که آزادها را می فروشند و حریر استعمال می کنند و شراب می نوشند و موسیقی می زنند و همه این منکرات را حلال می پندارند و اقوامی به کناره این کوه خواهند آمد رهگذری به آنها رفت و آمد می کند و برای نیازی به نزدشان می آید اما به او می گویند فردا نزدمان بازگرد پس خداوند عذاب بر آنها شامگاهان می فرستد علم را بر می چیند و دیگران را به میمون و خوک تا قیامت مسخ می کند. منظور از "یستحلون" آن است که آنچه حرام است را حلال می پندارند و منظور از "معازف" دف و دیگر لوازم موسیقی چنانچه در لغت نامه قاموس آمده است.

وپیامبر صلی الله علیه و سلم فرمودند:" خداوند متعال شراب و قمار و طبل را حرام قرار داده است و هر مسکری حرام است".

ج) از اقوال صحابه ابن عباس رضی الله عنه فرمودند: دایره حرام است موسیقی و آهنگ و تمام آلات موسیقی نیز حرام هستند.

د) از اقوال سلف: حسب بصری فرمودند: دایره در میان مسلمانان هیچ جایگاهی نداشت و اصحاب عبدالله ابن مسعود آنرا ایجاد کردند.

شیخ البانی در کتاب خود در مورد تحریم آلات موسیقی نوشته است که ائمه اربعه بر تحریم آلات موسیقی اتفاق نظر دارند.ما در مورد دایره مثل عده ای از صحابه و سلف سخت نمی گیریم و در نزد ما مباح و جائز است ولی در مورد آهنگ و موسیقی در نزد ما هیچ جوازی ندارند.

‏4- عدم اجابت دعوت زمانیکه در آن کارمنکری صورت گیرد:‏

دلیل:از حضرت علی رضى الله عنه نقل شده است که فرمودند :غذایی درست کردم و رسول خدا صلى الله ‏عليه و سلم را دعوت کردم وقتی که آمدند در خانه چند تا تصویر و عکس مشاهده نمودند به محض ‏مشاهده اینها برگشتند گفتم:ای رسول خدا صلى الله عليه و سلم پدرو مادرم فدایتان شوند چه چیزی باعث ‏شد که برگردید فرمودند:" در خانه پرده ای بود که بر آن عکسها و تصویرهایی وجود داشت و فرشتگان ‏در خانه ای که در آن تصویر باشد داخل نمی شوند" (رواه ابن ماجه) .‏

 

علماء (رحمهم الله) از این حدیث استنباط کردند زمانیکه در دعوتی منکری صورت گیرد نباید اجابت ‏کرده شود.‏

 

امام اوزاعی رحمه الله فرمودند: در ولیمه ای که در آن طبل و موسیقی باشد نباید داخل شد.‏

 

‏5- تراشیدن ریش:‏

این چیزی است که بیشتر مردان به آن مبتلا می شوند تا اینکه نزد عده ای از مردم اگر مردی بدون اینکه ‏ریشش را تراشیده باشد و با ریش بر عروس داخل شود این را عیب می شمارند و خود را مخالف امر ‏رسول الله صلى الله عليه و سلم زینت می دهند در حالیکه پیامبر صلى الله عليه و سلم فرمودند:" شما با ‏مشرکین مخالفت کنید ریش را بلند نگه دارید و سبیل ها را کوتاه کنید" (متفق علیه). ‏

 

امر در حدیث فایده وجوب را می دهد و در اینجا نیز قرینه ای پیدا نمی شود  که وجوییت آنرا ساقط کند ‏پس تراشیدن ریش حرام است و انجام دهنده آن گنهکار می شود و علماء رحمه الله نیز به همین فتوا دادند ‏چرا که در آن تشبه به کفار و همچنین تشبه به زنان صورت می گیرد و مخالف امر رسول الله صلى الله ‏عليه و سلم می باشد.‏

 

‏6- کارهای منکر زنان:‏

الف) کندن موی ابرو: این از چیزهایی است که رسول الله صلى الله عليه و سلمآنرا حرام اعلام کرده است ‏و انجام دهنده آن را نیز لعنت نموده است ایشان صلى الله عليه و سلم در حدیثی فرمودند:" خداوند متعال ‏کسانیکه خال کوبی می کنند و آن کسانیکه عمل خالکوبی بر رویشان صورت می گیرد و همچنین زنانی ‏که مو وصل می کنند و زنانی که موهای ابروها را اصلاح می کنند و کسانی که این کار بر آنها انجام ‏می شوند و کسانی که در بین دندانها یشان را به خاطر زیبایی فاصله ایجاد می کنند و خلقت خداوندی را ‏تغییر می دهند را لعنت کرده است" (منفق علیه).‏

 

و هر کسی که خلقت خداوندی را به خاطر زیبایی تغییر دهد تحت این حدیث داخل می شود.‏

 

ب) کوتاه کردن موها و این سه حالت:‏

اول: اگر مانند سر مرد باشد حرام است و از گناهان کبیره محسوب می شود چرا که پیامبرصلى الله عليه ‏و سلم زنانی را که خود را به مردان مشابه می کنند را لعنت کرده است و فرمودند:" سه نفر هستند که ‏داخل بهشت نمی شوند و خداوند متعال درروز قیامت به نظر رحمت به آنها نگاه نمی کند کسی که ‏والدینش او را عاق کرده باشند و زنی که خود را مشابه مردان کند و دیوث- مردی که نسبت به زنش بی ‏غیرت است-".‏

 

دوم: اگر کوتاه باشد ولی به این حد نرسد قول بهتر و ارجح در نزد امام احمد این است که مکروه است.‏

 

سوم: زمانیکه کوتاهی آن مشابه با کوتاه کردن کافر باشد حرام است چرا که پیامبر صلى الله عليه و ‏سلمفرمودند:" من تشبه بقوم فهو منهم "  کسیکه خود را تشبیه به قومی کند از آنان است.‏

 

ج) پوشیدن لباسهایی که نشانه بی بند و باری است و دوست داشتن فخر و شهرت داشتن با آن.‏

و آن لباسهای غیر عادی است یا به خاطر تنگی اش یا به خاطر اینکه یقه او بسیار باز است و ساقهای ‏دست او بسیار دیده می شود و به این حجت پناه می برند که آنها در جلوی زنان هستند.‏

 

پیامبر صلى الله عليه و سلم برای آنان و امثالشان می فرمایند:" دو گروه از اهل آتش هستند که من آنها را ‏ندیده ام قومی که با آنها شلاقهایی مانند دم گاو که با آن مردم را می زنند و زنانی که پوشیده هستند ولی در ‏حقیقت لختند میل کننده و میل دهنده هستند سرهای آنان مانند کوهان کج شتر است داخل جنت نمی شوند ‏و بوی آن را نیز نمی یابند در حالی که بوی آن از این چنین و این چنین مسیری کنایه از دور بودن- ‏احساس می شود".‏

 

یعنی لباس دارند ولی به خاطر کوتاهی و تنگی بدن را بطور کامل نمی پوشاند.‏

و همچنین فرمودند:"کسی که در دنیا لباس شهرت را بپوشد خداوند متعال در روز قیامت لباس ذلت را به ‏او می پوشاند و سپس او را داخل آتش می کند".‏

 

د) عطر: ‏

پیامبر صلى الله عليه و سلم فرمودند:" هر زنی که عطر بزند و از کنار قومی عبور کند و آنها بوی او را ‏استشمام کنند زناکار است".‏

 

ه) تصویر: پیامبر صلى الله عليه و سلمفرمودند:" هر تصویر کشنده ای در آتش است".‏

پس گمان تو در مورد عکسهایی که کمترین آن این است که صحنه هایی افتزاح می بینی چیست؟

 

و در خاتمه : کسی که زندگیش با اتباع به سنت آغاز شود و از منکرات دوری کند برای او این امید می ‏رود که تا آخر در خوشبختی به سر برد و جزء بندگانی باشد که خداوند متعال آنها را اینگونه توصیف ‏کرده است:‏

‏"ربنا لنا من ازواجنا و ذریتنا قره اعین واجعلنا للمتقین اماما" (فرقان 74).‏

پروردگارا ما را از جفتمان فرزندانی مرحمت فرما که مایه چشم روشنی ما باشند و ما را پیشوای اهل ‏تقوا قرار ده.‏

 

و آخر دعوانا ان الحمد لله رب العالمین

 

نويسنده: مشعل المغربي‎ ‎

مصدر: سايت نوار اسلام

IslamTape.Com