من جوانی هستم که قصد دارم قسمتی از کبد خودم را به مادرم اهداء کنم، زیرا ایشان در ناحیه کبد ورم خطرناکی دارد و پزشکها گفتند نیاز به پیوند کبد دارد، حال اگر جایز باشد، اجر و ثواب آن چیست؟
الحمدلله،
از الله متعال مسئلت داریم مادرتان را که شفا دهد، و سلامتی عنایت فرماید، و ایشان را بر این امتحان و آزمایش صبر دهد، و شما را نیز بخاطر احسان در حق مادرتان پاداش خیر دهد.
در مورد اهدای بخشی از کبد خود به مادرتان باید گفت : با رعایت دو شرط جایز است :
1- قبل از اهدای آن بایستی از طریق تحقیقات ثابت شود که این کار سودمند و نتیجه بخش خواهد بود.
2- با اهدای قسمتی از کبد خود نباید آسیبی به شما وارد آید.
گمان نکنیم که اهدای بخشی از کبد داخل در حکم اهدای اعضای بدن شود که فقهاء در مورد آن اختلاف رأی دارند، چون کبد بعد از بریدن قسمتی از آن، رشد می کند و به حد کمال خود بازمی گردد، و این نظر متخصصین کبد و پیوند است، و لذا اهدای جزئی از کبد در حکم اهدای خون است که فقهاء بر جواز آن اتفاق نظر دارند، زیرا خون دوباره در بدن تولید می شود.
علامه ابن عثیمین می گوید : «برای هیچکسی حلال نیست که چیزی از بدنش را اهداء کند نه در زمان حیاتش و نه بعد از مرگش بجز یک چیز؛ و آن خون است، برای انسان جایز است خون خود را اهداء کند بشرطیکه با خروج آن آسیب نبیند، و مریض از خون وی فایده ببرد.
فرق بین خون و اعضای بدن در آنست که : خون (خارج شده) با خون دیگری جایگزین می شود، یعنی اگر مقداری از عروق گرفته شود، خون دیگری جای آنرا پر می کند، و به اینصورت با گرفتن خون آسیب نمی بیند» " اللقاء الشهری" ( 66 / جواب سؤال 12).
کبد نیز مانند خون بعد از مدتی رشد می کند و کامل می شود، لذا شبیه اهدای خون است.
به فتوای (2548) و (4150) نیز مراجعه کنید.
منبع : سایت (الإسلام سؤال وجواب).
والله اعلم
وصلی الله علی نبینا محمد وعلی اله وصحبه وسلم
سایت جامع فتاوای اهل سنت و جماعت
IslamPP.Com